איזה שינויים מתרחשים אצלך בזמן החרדה

ראש משורטט עם הרבה קווים מבולגנים

חרדה היא תגובה טבעית במצבי לחץ, סכנה או אי ודאות. זהו מצב שעוזר לנו להתמודד עם מצבים שעלולים להיות מאיימים. עם זאת, כאשר החרדה הופכת להיות מוגזמת או כרונית, היא עלולה לפגוע בתפקוד היומיומי ולהשפיע לרעה על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו.

חשוב לזכור שאנחנו יכולים לחשוב שאנחנו בסכנה אבל במציאות אין סכנה אמיתית והמוח-גוף לא ידעו לעשות את ההבדל.

אלה הם השינויים הפסיכולוגים והפיזיולוגים המתרחשים בגוף כאשר אנו חווים חרדה.

שינויים קוגניטיביים: חרדה יכולה לגרום לשינויים קוגניטיביים שונים המשפיעים על החשיבה, הזיכרון ועל תשומת הלב שלנו. אנשים החווים חרדה עשויים להתקשות להתרכז או לשים לב לדברים סביבם ויהיו מפוקסים בעיקר על גירויים מאיימים ושליליים. בנוסף לזה יהיו גם מחשבות מהירות וקטסטרופליות לגבי סכנה או נזק פוטנציאליים, בשילוב אמונות ותפיסות שליליות, דברים האלה מגבירים את עוצמת הלחץ, הפחד והחרדה.

שינויים רגשיים: חרדה יכולה לגרום לרגשות עזים כמו פחד, חשש ודאגה המעלים את תחושת המצוקה וההצפה הרגשית. אנשים עשויים להרגיש חסרי מנוחה, עצבניים ויתקשו לשלוט ברגשותיהם ובתגובות שלהם. יכול להיות שיחוו גם התקפי פאניקה, שהם אפיזודות פתאומיות ואינטנסיביות של פחד שיכולים להימשך מספר דקות.

שינויים התנהגותיים: חרדה יכולה לגרום לשינויים בהתנהגות שלנו ולהוביל להימנעות ממצבים או פעילויות שמעוררות את החרדה. זה יכול לגרום לניתוק חברתי, קשיים בביצוע משימות או לקיחת אחריות, ושיבושים בשגרת היום יום.

לדוגמה, מישהו עם חרדה חברתית עשוי להימנע ממצבים חברתיים או כאלה הדורשים אינטראקציה עם אחרים, מה שמוביל לתחושת בדידות וקושי לפתח יכולות ומסוגלות להתמודד עם החברה ובכך להזין את האמונות המגבילות שהוא לא יכול, לא שווה או לא רוצים להיות בקרבתו.

באופן דומה, מישהו עם פוביה מסוימת עשוי להימנע מחפצים או מצבים ספציפיים, כמו טיסה או הליכה לרופא השיניים. עם הזמן, התנהגויות הנמנעות האלה יכולות להפוך לבעייתיות יותר ויותר, מה שמוביל להשפעה משמעותית על איכות החיים של המתמודד. טיפול נכון יכול לעזור לאנשים להתמודד עם פחדיהם ולפתח אסטרטגיות התמודדות חדשות ויעילות.

בנוסף להתנהגות ההימנעותית חרדה יכולה להוביל גם להתנהגויות אגרסיביות כמו התנהלות מאיימת, התפרעות, אי שקט ופיתוח הרגלים עצבניים כמו כסיסת ציפורניים או התעסקות בשיער. התנהגויות אלו עוזרות לשחרר עודף אנרגיה וסוג של לנהל את החרדה ברגע.

שינויים פיזיולוגיים:

הפעלת מערכת העצבים הסימפתטית, כאשר אנו חווים חרדה, הגוף שלנו מפעיל את מערכת החירום את מנגנון "הילחם או ברח" (FFF). תגובה זו מכינה את הגוף להתמודד עם איום הנתפס.

שחרור הורמוני סטרס כמו קורטיזול ואדרנלין. הורמונים אלו עוזרים לגייס מאגרי אנרגיה בגוף כדי לספק פרץ של אנרגיה להתמודדות עם האיום הנתפס.

מתח שרירים – חרדה יכולה לגרום למתח שרירים, מה שמוביל לדריכות בגוף, כאבים ונוקשות. מתח זה עלול לגרום גם לכאבי ראש ובעיות עיכול.

שינויים בנשימה – חרדה יכולה לגרום לשינויים בדפוסי הנשימה, כגון נשימה מהירה או היפרוונטילציה, מה שמוביל לסחרחורת או קוצר נשימה.

לסיכום, חרדה היא רגש מורכב הכולל שינויים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים כאחד. התגובה של החרדה היא אוטונומית ולכן היא מופעלת אוטומטית בזמן האיום, ישנם כלים שאפשר ללמוד על מנת להפחית את העוצמה ועם הזמן את התדירות של החרדה, חשוב לשים לב אם החרדה הופכת למוגזמת ופוגעת בתפקוד היומי, לזהות וללמוד איך לווסת את השינויים, במידת הצורך יש לפנות לעזרה מקצועית אם החרדה גורמת למצוקה משמעותית.

ראש משורטט עם הרבה קווים מבולגנים

שתפו את המאמר

מאמרים נוספים

איש שם ידיים על הראש עם קרן אור סביבו וצבעים

לנשום כדי להירגע

מגוון דרכים לנשום נשימות מודעות כשכל נשימה משפיעה באופן שונה על החוויה שלנו, כשאנחנו משנים באופן מודע את הנשימה שלנו – בין אם באמצעות נשימות סרעפתיות, דפוסים קצביים או תשומת לב ממוקדת בשאיפה ובנשיפה – אנחנו יכולים להשפיע על התגובות הפסיכופיזיולוגיות שלנו, בואו ללמוד טכניקות נשימות יעילות ומרגיעות

קרא עוד »
מערכות הגוף

יודעים איך הגוף שלנו עובד? בואו להכיר

המון מערכות חשובות בגוף שלנו מחוברות זו לזו ופועלות יחד כדי לשמור על הבריאות הפיזית של הגוף ולתמוך בבריאות הנפשית. היכרות והבנת תפקידה של כל מערכת חשובה לטיפול בעצמנו.
הבנת החיבור בין הגוף לנפש מראה כיצד מצבן של המערכות האלה יכול להשפיע על המחשבות, הרגשות והמצב הנפשי שלנו.

קרא עוד »

צרו איתי קשר